Reguliere fitnesstoestellen zijn slechts in beperkte mate geschikt voor fysiotherapiepraktijken. Ze zijn namelijk in de basis ontworpen voor sportclubs en hospitality. Ook de gezondheidszorg vraagt meer en meer om voor de fysiotherapie geschikte fitnesstoestellen, maar daarbij een sterke vraag naar apparatuur die geschikt is voor vroeg herstel en revalidatie. Diezelfde fitnesstoestellen kunnen ingezet worden bij de bestrijding van bijvoorbeeld leeftijdsgebonden ziektes.

Te weinig conditie en spierkracht

Reguliere fitnesstoestellen schieten voornamelijk tekort als het gaat om revalidatie in een vroeg stadium van het zorgpad. Het gebruik van de reguliere toestellen vraagt een minimale conditie en/of spierkracht van cliënten. Vaak is dit juist nog niet aanwezig. Het revalidatieproces kan dan belemmerd worden of veel langzamer tot stand komen omdat het gebruik van de reguliere toestellen simpelweg te zwaar is. Kracht en cardio kunnen juist in een vroeg stadium een waardevolle bijdrage leveren aan het revalidatieproces.

Te hoge stap

Fitnesstoestellen in de reguliere industrie kunnen daarnaast niet goed aangepast worden op verschillende lichaamstypes en fysieke beperkingen. Ze zijn niet of beperkt in te stellen op lengte, zwaarte en andere lichamelijke condities. Bewegingsranges van algemene toestellen zijn ontwikkeld voor mensen met een ‘normale’ gezondheid en een ‘normaal’ lichaam. De stap om de reguliere fitnesstoestellen te gebruiken is vaak letterlijk te hoog.

Medische fitnesstoestellen

Het ontwerpen van fitnesstoestellen speciaal voor de fysiotherapie is een andere tak van sport dan het ontwikkelen van reguliere fitnesstoestellen. Matrix Fitness had de jarenlange kennis van en ervaring in algemene fitness en fitnesstoestellen al in huis.

Voor de ontwikkeling van de eerste prototypes van de medische fitnesstoestellen is die kennis samen met kennis van dokters volop gebruikt. Meteen vanaf het begin zijn er talloze fysiotherapeuten en dokters bij het proces betrokken. De medische fitnesstoestellen voldoen in de behoeften van fysiotherapeuten door de combinatie van precisiewerk en eenvoud in gebruik. De toestellen zijn MED CE-gecertificeerd en worden gebruikt in diverse fysiotherapie- en revalidatie-omgevingen. Ook de steeds groter worden groep actieve ouderen die onder deskundige begeleiding wil bewegen, maken gebruik van deze apparatuur. De complete lijn bestaat uit twee cardiovasculaire en drie krachttrainingstoestellen waarmee zowel kracht, conditie als mobiliteit worden verbeterd.

Medische Fitnesstoestellen
Ondersteuning bij herstel

De ontwikkeling van de medische fitnesstoestellen-lijn is al even interessant als de lijn zelf. De medische lijn biedt verschillende toestellen. De toestellen zijn al in een vroeg stadium te gebruiken, door de veelzijdigheid en verstelbaarheid. De toestellen staan volledig in dienst van het werk van de fysiotherapeut en ondersteunen bij het herstel van de cliënt.

Wil je meer weten over de toestellen van de medische lijn?

Download hier je gratis whitepaper