Wat als een sporter zijn fitnessabonnement niet betaalt?

Op maandagavond een groepsles yoga en op zaterdagochtend een uurtje keihard fitnessen. Heerlijk! Maar wat als een sporter gebruik maakt van de faciliteiten binnen jouw centrum, maar zijn fitnessabonnement niet (op tijd) betaalt? In dit artikel delen wij de stappen die je als fitnessondernemer in zo’n situatie mag zetten, en welke (eventuele) kosten je mag berekenen.

Betalingsherinnering
Eerst stuur je minimaal één betalingsherinnering. Daarin moet de klant een termijn krijgen van minimaal 14 dagen ná de dag van ontvangst om alsnog de rekening te betalen. Als die termijn geen 14 dagen bedraagt, mogen er geen incassokosten worden gerekend: kies daarom een termijn die ruim genoeg is. Daarnaast is het goed om in de betalingsherinnering te wijzen op de incassokosten die worden gerekend indien er niet binnen de aangegeven termijn wordt betaald. In een tweede herinnering mogen die kosten erbij worden gerekend.

Incassokosten
De maximale hoogte van incassokosten is wettelijk geregeld. Bij (nog niet betaald abonnementsgeld) tot € 266,67 mag maximaal € 40 aan incassokosten worden berekend. Is de schuld hoger? Dan mag 15 % van de schuld (bij een schuld tot € 2500) als incassokosten in rekening worden gebracht. Over deze kosten mag geen BTW worden berekend. Ook als een incassobureau de rekening int, mogen er bij de klant niet meer kosten in rekening worden gebracht.

Algemene voorwaarden
Het is aan te raden om in de algemene voorwaarden op te nemen dat de sporter incassokosten verschuldigd is bij het niet op tijd betalen van het fitnessabonnement. Als je dan vanwege de klantrelatie deze kosten niet in de betalingsherinnering wilt noemen, kun je terugvallen op deze voorwaarden. Mocht een sporter ook na meerdere herinneringen niet betalen, kun je bij de kantonrechter betaling afdwingen of het abonnement met het lid beëindigen.

Wil je meer weten over dit specifieke onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact op met Hekkelman Advocaten. Zij helpen je graag verder.

Met dank aan Eefke Mulder, Advocaat – specialisatie Contracten & Algemene voorwaarden, Bedrijfsovername & Fusie, Aansprakelijkheid & Schade en Klacht- en Tuchtrecht.