Dat je als fysiotherapeut soms lastig de eindjes aan elkaar kan knopen, is bekend. Helemaal wanneer inkomens via een contract met zorgverzekeraars binnenkomt. Hoe kan dat nu anders? Fysiotherapie in-Balance in Roelofarendsveen is als succesvolle organisatie een goed voorbeeld. In gesprek met Martijn Hartog, manueeltherapeut en eigenaar van in-Balance.

Schaatsen en fietsen

In-Balance heeft vier vestigingen. ‘Ontstaan vanuit eigen interesse en passie zijn we, naast de fysiotherapie, ook advies gaan geven over schaatsen en fietsen’, vertelt Martijn. ‘Hoe zit je op een goede manier op je fiets? Hoe kun je makkelijk in- en uit je pedalen klikken? We doen alles om fietsers van alle niveaus verder te kunnen helpen.’ Veel mensen die fietsen, wisselen die sport in de winter in voor schaatsen, wat resulteert in twee interessante vakgebieden. Nog een voordeel: fietsen is erg populair in de omgeving van Roelofarendsveen en er was sterke behoefte aan een plek waar deskundigheid opgehaald kon worden. ‘Al die kennis en ontwikkelingen brachten ons op het idee om samen te werken met de lokale fietsenmaker. We deelden een pand; zo konden mensen op één locatie terecht voor alles rondom fietsen. Daarnaast deelden we de kosten voor huisvestiging en konden we klanten naar elkaar doorsturen.’ De samenwerking en sportieve bedrijvigheid creëert traffic. Dit verliep zo goed dat het inmiddels succesvolle Bikes in-Balance idee verder werd uitgebouwd en doorontwikkeld met andere takken van sport die met elkaar te maken hebben.

Fysio, Training en Tech onder 1 dak

Op dit moment bestaat In-Balance uit drie takken. Natuurlijk is er de tak van de fysiotherapie waar de oorsprong van de organisatie vandaan komt: Fysio in-Balance. Daar wordt fysiotherapeutische zorg geboden in de breedste zin van het woord. De fysiotherapeuten hebben samen een breed scala aan expertises in huis waardoor cliënten voor de behandeling van de meest uiteenlopende klachten bij Fysio in-Balance geholpen kunnen worden. ‘Door meer fysiotherapeuten in huis te hebben, zijn we in staat veel specialismes aan te bieden’, vertelt Martijn. ‘Daarnaast kunnen de fysiotherapeuten makkelijk met elkaar sparren en kennis delen. Nog een voordeel van deze manier werken is dat er ook tijdens vakanties wat ademruimte is: we kunnen cliënten het hele jaar door helpen.’

Naast de fysio-tak is er Training in-Balance waar een verscheidenheid aan sporten wordt aangeboden. Er is aanbod voor iedereen, ongeacht leeftijd, niveau of doelen. Groepslessen, personal training en revalidatietraining zijn daar voorbeelden van. Als laatste huisvest in-Balance ook Tech in-Balance: het eigen lab waar verschillende fitheidtests en onderzoeken gedaan worden. Klanten en cliënten van in-Balance beschikken zo over alle informatie die ze nodig hebben op sportief vlak.

Blijven ontwikkelen

Om onafhankelijk te blijven, blijft Martijn met zijn team altijd verder kijken naar de mogelijkheden. De wereld staat immers niet stil. ‘Zo onderzoeken we zelf de mogelijkheden om meer uit te breiden in sport- en trainingsmogelijkheden. Dan denk ik bijvoorbeeld nog meer aan personal training of crewfitness’, legt Martijn uit. ‘Daarnaast blijven we ook kijken naar wat de zorgverzekeringen doen. Wordt straks alles bijvoorbeeld gereguleerd via de huisarts? En hoe spelen we daar dan op in als organisatie?’ Flexibiliteit en een open houding zijn daarin van belang. ‘Belangrijk is ook om het gevoel dat soms in de fysiotherapie speelt om elkaar af te troeven van je af te zetten. Het te laten varen’, vult Martijn aan. ‘Er zijn zo veel potentiële klanten. Het is makkelijker ze te vinden als je samenwerkt.’

Meer onafhankelijkheid en meer vrijheid?

Lees hier over andere verdienmodellen die voor jouw praktijk van toepassing kunnen zijn