Check, check, dubbelcheck
Je club is er klaar voor, jij bent er klaar voor. Maar dan ook echt he-le-maal klaar voor. Je hebt alle hokjes van de heropeningschecklist afgevinkten alle to do’s zijn opgevolgd. De toestellen schitteren weer en je team staat te trappelen van ongeduld. Het wachten is op woensdag 1 juli, dé grote dag van de Nederlandse fitnessbranche want dan mogen we weer!

Type leden–van fitness ‘diehards’ tot ‘kat-uit-de-boom-kijk-sporters’
Paul Bedford -Retention Guruvande fitnessbranche – omschreef in zijn blog* drie typenleden waar je rekening mee moet houden. Deze drie groepen leden reageren verschillend op het terugkeren naar de sportschool en zullen niet allemaal direct weer hun trainingsprogramma oppakken. Wie zijn deze leden en hoe herken je ze?

De Super Hero’s zijn de leden die zo snel als mogelijk het eerste timeslot voor hun training reserveren. Of liefst nog met een tentje op de parkeerplaats zouden overnachten totdat jij de deur van het slot haalt. Deze groep is waarschijnlijk ook al komen sporten toen je buitenlessen aanbood. Zij maken zich over het algemeen geen zorgen over het virus, voelen zich onaantastbaar en houden zich mogelijk niet altijd aan de nieuwe regels. Ze willen gewoon lekker sporten.

Dan zijn er de Observers, deze mensen zijn meer afwachtend en voorzichtig. Zij komen waarschijnlijk niet in de eerste weken al trainen. Ze hebben het vertrouwen nodig dat het écht weer kan. En wanneer ze dan weer durven, is het cruciaal dat hun eerste bezoek aan de gym bijna vlekkeloos verloopt. Zij houden zich aan de regels en verwachten dat ook van hun medesporters. Samen met de Super Hero’s heb je nu twee zeer verschillende groepen leden te managen. Zorg ervoor dat jij en je team hierop zijn voorbereid.

De derde en tevens laatste groep noemen we de Scared Members. Deze mensen zijn nóg voorzichtiger dan de Observers en komen alleen als ze zich volkomen veilig voelen. En zelfs dan dragen ze waarschijnlijk mondkapjes en handschoentjes tijdens het trainen. Ze zijn van nature angstig aangelegd en zoeken keer op keer bevestiging vanuit de club dat hun vertrouwde trainingsomgeving veilig is. Je communicatie via bijvoorbeeld social media of nieuwsbrief is daarom extreem belangrijk. Bemoedigende woorden in de vorm van een video-testimonial van een aantal observer-leden kan ze over de drempel helpen.

Veilig & vertrouwd voor iedereen – de rol van je team
Het lijkt overbodig te vermelden, maar je team – van baliepersoneel tot fitnessinstructeur – heeft er een aantal zeer belangrijke taken bij gekregen. Deze extra taken staan allemaal in het teken van het geruststellen van je sporters. Leden zullen tijdens het ‘nieuwe trainen’ op jouw team letten. Geven ze het goede voorbeeld? Wijzen ze sporters erop wanneer ze zich niet aan de regels houden? Ondersteunen ze bij het schoonmaken van toestellen, houden ze voldoende afstand van elkaar en van de leden? Goed voorbeeld doet goed volgen tenslotte.

Fijn dat we kunnen helpen
Communicatie is de komende periode dus key en daar kom je met alle andere voorbereidingen in de club niet altijd tijdig aan toe. Daarom heeft Matrix een nieuwsbrief geschreven die je kunt inzetten om je leden gerust te stellen en op te roepen vooral weer te komen sporten. Daarnaast hebben we een aantal tips & tricks plús een lijst met korte vragen op papier gezet om je te helpen met de eerdergenoemde video-testimonial.

Tot slot, neem bij gerust contact op met je Matrix-contactpersoon! App, bel of mail als je even wilt sparren of ideeën wilt uitwisselen. We staan voor je klaar. Op naar het ‘nieuwe trainen’ en veel, heel veel, terugkomende én nieuwe leden!

 

Bron:
*https://www.retentionguru.com/blog/managing-member-behaviour