Hét geheim van een succesvolle boutique? De trainers. Een goede trainer motiveert je leden optimaal en maakt of kraakt zo jouw club. Waaraan moet je denken als je op zoek gaat naar trainers?

Iedere sporter heeft zo zijn eigen voorkeur qua type trainer. De een wil bijvoorbeeld graag een harde aanpak, de ander houdt van een trainer die wat rustiger is. Gelukkig is er voor ieder wat wils. Als boutique-ondernemer bepaal jij wat voor soort trainers je binnenhaalt. Denk daarbij aan de volgende factoren.

Hebben ze de entertainmentfactor?
Waarom gaan mensen naar een boutique, als ze ook thuis kunnen sporten? Juist. Voor de trainer. En hoewel er genoeg online trainingen zijn, is er niets beter dan een goede livesessie. Alleen dan kan een trainer écht contact maken met de sporters. Training geven is veel meer dan oefeningen voordoen en muziek aanzetten. Het is een performance. Net zoals een liveconcert van een artiest heel anders aanvoelt dan wanneer je thuis het album luistert. Die entertainmentfactor is dus een absolute must-have. En weet: die factor verder ontwikkelen kan prima, maar aanleren is lastig. Iemand heeft het, of heeft het niet. Zorg daarom dat je een trainer persoonlijk ontmoet voordat je hem of haar aanneemt. Vaak zie je na een paar minuten wel of die entertainmentfactor ze in het bloed zit.

Hebben ze een eigen achterban?
Het staat natuurlijk schitterend: meer dan 10.000 volgers op Instagram. Dat móet bijna wel een fantastische trainer zijn. Toch? Nee dus, want al die volgers maken iemand niet per se tot een kwalitatief goede trainer. Ben je wel geïntrigeerd door een trainer met zoveel volgers? Zoek dan eens uit wie die volgers zijn. Wonen er veel in de buurt van je boutique? Dan is het natuurlijk interessant. Maar wonen veel van hen in het buitenland, dan zullen ze niet naar jouw club komen als je deze trainer aantrekt.

Denk na over de beloning
Trainers worden in de fitnessbranche op verschillende manieren betaald. Sommige zijn in vaste dienst. Het voordeel daarvan is dat ze exclusief voor jouw club werken, maar het is wel een relatief dure optie. Wil je deze hoge vaste lasten liever niet, dan is een semi-exclusief contract ook een optie. Trainers zijn dan niet in vaste dienst, maar mogen ook niet binnen een straal van een aantal kilometer voor een andere fitnessclub werken. Zo houd je sporters binnenboord die speciaal voor hen komen. Logischerwijs betaal je wel voor zo’n restrictie.

Een derde optie is dat je trainers per sessie betaalt. Vaak is dat de goedkoopste mogelijkheid, maar het gevaar is dat je trainers (ook) bij concurrerende fitnesscentra aan de slag gaan – en hun fans misschien meenemen. Goede trainers kunnen bovendien eisen dat ze bovenop die betaling per sessie een vergoeding krijgen per deelnemer. Hoe meer mensen er in de les komen, hoe meer ze verdienen.

Volg je gevoel
Bovenstaande factoren zijn belangrijk, maar uiteindelijk is jouw gevoel het belangrijkst. Denk je dat een trainer past bij de boutique die jij voor ogen hebt en het publiek dat je wilt aantrekken? Geef het dan een kans. Als jij een trainer het volste vertrouwen geeft, kan hij dat terugbetalen door met zijn training jouw club een enorme boost te geven.

Benieuwd naar onze master trainers?
Trainer nodig voor je boutique? Wij bellen jou!